www.filolog.katowice.pl
Nieoficjalny serwis studentów filologii polskiej Uniwersytetu Śląskiego

FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Homoseksualizm
Autor Wiadomość
kokos 
Dumna licencjatka :)

Wysłany: 2010-02-13, 23:26   

A widzisz, Domanie, według mnie to właśnie największa zaleta bycia homoseksualistą ;)

Stokrotka1987 
Studentka ;-)

Wysłany: 2010-02-14, 01:32   

kokosie, nie musisz się zgadzać z tym, co przytoczyłam, tylko dlatego, że jest to w Biblii. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani nawracać. Po prostu chciałam pokazać w jaki sposób Pismo ustosunkowuje się do zjawiska homoseksualizmu. Zresztą popatrz - dla Domana niemożliwość posiadania dzieci do kara, dla Ciebie - zaleta. I kto tu ma rację? Co do kar... - Biblia była pisana wieki temu (co dla mnie ani o pół słowa nie umniejsza jej wartości :D ) i widocznie wówczas były spuszczane kary za to. W końcu ap. Paweł z księżyca nie wziął tych słów. Chyba tyle. Teraz napiszę coś, za co mnie zlinczujecie pewnie, ale to już trudno. Jestem przeciwna homoseksualizmowi, gdyż uważam to za coś obrzydliwego.

kokos 
Dumna licencjatka :)

Wysłany: 2010-02-14, 14:42   

No i oczywiście masz do tego prawo. Ja uważam to za coś zupełnie zwyczajnego - człowiek rodzi się z pewną orientacją i byłabym przeciwna, gdyby miał przez całe życie udawać kogoś kim nie jest i wplątywać się w związki bez uczucia tylko i wyłącznie dlatego, że inni uznają jego orientację za gorszą. Bez sensu. A co do tych kar - nie będę się wplątywać w dyskusję na temat prawdziwości Biblii, bo zrobiłby się z tego niezły offtop ;)

Doman20 

Wysłany: 2010-02-14, 15:10   

Mimo wszystko cieszę się, że pierwszym ludziom nie przyszło do głowy by być homo.

Frodo 

Wysłany: 2010-02-19, 09:04   

Stokrotka, jeśli chodzi o ten cytat z listu św. Pawła, to analiza tekstu źródłowego (mogę ją przepisać z książki Dawida Helminiaka, ale w tym momencie nie mam czasu), greckiego pokazuje, że Pawłowi nie chodziło o homoseksualistów, ale o heteroseksualistów, którzy porzucili zachowanie typowe dla swojej natury. Nietypowy dla mojej natury byłby seks z kobietą. O taką naturę tutaj chodzi.

A jeśli już szukasz homoseksualizmu w Biblii, to przeanalizuj przypowieść o setniku. Albo lament Dawida po Jonatanie (Dawid pisał, że miłość do Jonatana była dla niego większa niż miłość do kobiety).

buzz aldrin
Początkujący

Wysłany: 2010-03-15, 23:32   

geje przyplyneli zza oceanu- tak jak kazdy wynalazek zachodu (razem z trampkami i mcdonalndem)

koloratka 

Wysłany: 2010-03-16, 00:18   

Stokrotka1987 napisał/a:
Jestem przeciwna homoseksualizmowi, gdyż uważam to za coś obrzydliwego

stokrotko ;)
dla osób homoseksualnych pewnie równie obrzydliwe wydaje się bycie heteroseksualistą i dotykanie ciała osoby przeciwnej płci ;)

nie wchodźmy nikomu do 'łóżka' :P
dla mnie np. obrzydliwy jest widok par (jakichkolwiek), które obśliniają się, gdy tylko mają okazję... kiedyś miałam wątpliwą przyjemnośc stania za taką (heteroseksualną) parą w kolejce... w URZĘDZIE! dosłownie siorbali się wzajemnie, wydając przy tym odgłosy podobne do tych, które towarzyszą ssaniu butelki przez niemowlę :]

dzierlatka87 
IV rok FP :D

Wysłany: 2010-03-16, 00:44   

A ja się dziś zakochałam w dwóch uroczych gejach :mrgreen:
Cmoknęli się w usta na przywitanie w tramwaju nr 26 i rozmawiali i szczebiotali radośnie całą naszą wspólną podróż. Pierwszy raz widziałam tak zakochanych facetów! Było coś niesamowitego w tym widoku...
Taki mój mały, prywatny moment "epifanii" \:D/

Capricornus 
Początkujący
łowca strzygoni

Wysłany: 2010-03-16, 13:19   

kokos napisał/a:
No i oczywiście masz do tego prawo. Ja uważam to za coś zupełnie zwyczajnego - człowiek rodzi się z pewną orientacją i byłabym przeciwna, gdyby miał przez całe życie udawać kogoś kim nie jest

Każdy człowiek rodzi się z pragnieniem zabijania maczugą każdego,kto wejdzie na jego terytorium. Niestety reguły życia wśród ludzi zmuszają nas do bycia kimś, kim nie jesteśmy. Musimy się myć, okrywać genitalia, nie możemy defekować publicznie, nie można nikogo zarżnąć ani zgwałcić. To sprzeczne z pożądaniami, jakie są nam wrodzone. Podobnie jest z łączeniem się w pary. Geje niech sobie żyją razem, nie trzeba im tego zabraniać, skoro nie czynią nikomu krzywdy. Jednak jakiekolwiek uzasadnianie takiego przyzwolenia nie ma sensu.

Naina 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-31, 01:23   

Temat stary, ale co tam... Może ktoś przeczyta^^

Nie rozumiem dlaczego tak jest, ale kiedy pada temat homoseksualizmu człowiek najczęściej słyszy 'geje'. A co z lesbijkami? Przecież homo, to homo- niezależnie od płci.

No ale nie o tym chciałam.
W kręgach, w jakich się obracam na ludzi takich jak ja mówi się yaoista
(Może część osób wie o co chodzi, ale dla świętego spokoju wytłumaczę.Yaoi to rodzaj japońskiego anime [ nie, to nie jest żadna kreskóweczka dla najmłodszych] zawierający wątek miłości męsko-męskiej).

O ile dobrze pamiętam pierwszego geja poznałam już w podstawówce i może dlatego jestem taka tolerancyjna. W zupełności nie przeszkadzają mi żadne formy okazywania miłości przez dwóch chłopców, czy też dwie dziewczyny, a powiem szczerze, że w różnych sytuacjach się już znalazłam^^

Jezeli chodzi o biseksualizm to dwie moje najlepsze przyjaciółki są bi, jeden kolega właśnie się zastanawia, czy 'jest homo czy serek', a ja osobiście robię za kogoś, kto ciągle słucha tekstów w stylu " Patrz na ten tyłek" albo " Jakie on ma usta!".

Nie mam nic przeciw zarówno małżeństwom homoseksualnym, jak i adopcjom w takich związkach. Nie znoszę argumentacji typu "Bo dziecko musi mieć i ojca i matkę", gdyż z własnego doświadczenia wiem, że wcale tak być nie musi. Znam nawet chłopaka, którego matka zginęła w wypadku samochodowym kiedy miał kilka miesięcy, a jego ojciec po jedenastu latach samotności ułożył sobie życie z mężczyzną. Kolega jest w stu procentach zdrowy na psychice itp, a co więcej ma nawet dziewczynę, której wcale nie przeszkadza taki stan rzeczy.

Homoseksualizm to żadna choroba. Każdy człowiek czuje inaczej i to wcale nie jest jego wina, że zamiast ponętnych 90-60-90 pociągają go ostre rysy innego chłopaka.

Capricornus 
Początkujący
łowca strzygoni

Wysłany: 2010-07-31, 23:34   

Naina napisał/a:
Homoseksualizm to żadna choroba. Każdy człowiek czuje inaczej i to wcale nie jest jego wina, że zamiast ponętnych 90-60-90 pociągają go ostre rysy innego chłopaka.

Pewnie, że nie jest! Każdy spowiednik mu to powie (a i pomoże odnaleźc właściwą drogę przy okazji).

Frodo 

Wysłany: 2010-08-17, 23:03   

Naina napisał/a:
ostre rysy innego chłopaka

Kto powiedział, że ostre rysy? Ja wolę ostry zarost mojego faceta :razz:

Capricornus 
Początkujący
łowca strzygoni

Wysłany: 2010-08-17, 23:31   

Na czym?

Frodo 

Wysłany: 2010-08-18, 11:25   

Zboczeniec... :shock: Wg definicji słownikowej zarost mężczyźni mają przeważnie na twarzy... O:)

Capricornus 
Początkujący
łowca strzygoni

Wysłany: 2010-08-18, 23:58   

Osz w mordę, to dziwoląg ze mnie. Ja mam gdzie popadnie...

Dobra, dobra, sam się przywołuję do porządku.

Odpowiedz do tematu