Wysłany: 2010-07-26, 16:23 Coś dla pierwszaka - lektury na I roku
Mam pytanie, jakie lektury pojawią się na samym początku studiów?Myślałam nad tym, aby we wrześniu już zacząć coś czytać w tym kierunku. Z góry dziękuję za pomocną radę:)
"Kronika polska" Galla Anonima - chyba nadal od tego się zaczyna staropolkę.
"Pamiętniki" Paska - omawia się dużo później, ale czytanie tego wtedy hurtem źle wpływa na psychikę (wiem z autopsji).
Z innej beczki: "Zarys teorii literatury". W sam raz lektura do poduszki
Jednak "Jerozolima wyzwolona" najciekawsza, więc najbardziej ujdzie do czytania w wakacje.
Jeśli trafisz na lit. staropolską do dr Barłowskiej, to polecam Stary i Nowy Testament, Mitologię, Poczet królów i książąt polskich \o/. Reja i Kochanowskiego też polecam. Chyba, że zostali wyrzuceni ze spisu już.
_________________ Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Jeśli trafisz na lit. staropolską do dr Barłowskiej, to polecam Stary i Nowy Testament, Mitologię, Poczet królów i książąt polskich \o/. Reja i Kochanowskiego też polecam. Chyba, że zostali wyrzuceni ze spisu już.
pierwszy teścik u dr Barłowskiej to Mitologia, Biblia, Iliada, Odyseja, Horacy bodajże I tyle starczy
A potem całe średniowiecze i nie sugerować się spisem lektur, bo można się przeliczyć
_________________ "Człowiek nie jest nigdy tak piękny jak wtedy, gdy prosi o przebaczenie lub gdy sam przebacza"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum